One of the safest cities in America?

Fick höra från en kompis, att du får $2 rabatt och en fri ögonbrynstrimning på Minnesota School of Barbering, om en f.d. elev kommer in och rånar ägaren under pistolhot. Fick höra från en annan att hon var tvungen att ta en omväg till jobb, då det pågick en mordutredning på vägen hon vanligtvis tar. Fick höra från en tredje att han numera får ta sig runt i jobb-bilen, då hans egna bil är kaputt efter att ha varit nära på att bli carjacked förra veckan. Den fjärde uppmanade mig för ett par veckor sedan att köra med bilen låst från hans hus i St. Paul fram till Hennepin och ringde sedan och kollade var femte minut, för att se om jag fortfarande var okej.

Beställde hem två flaskor pepparspray från amazon.com i torsdags.

So this is what 100 degrees feels like...

Siestan över. Klockan är nu 15.22, det är 31 grader ute och det är dags för beachen med min nya kompanjon Patrick.
Känner mig väldigt wannabe-patriotisk idag.

"What?"

På senare tid, så har Violettas rutiner vid sängdags utvecklats till en lång ritual. Efter kvällens film, så får hon en piggyback till sängen. Där ligger jag bredvid henne och letar efter Waldo i fem-tio minuter. När jag stänger boken och säger att det är läggdags, så vill hon bara att jag ska göra "the doggy-thingy" en gång innan jag går. Vilket går ut på att jag snusar i hennes öron och låtsas att jag känner doften av olika saker. Efter det så vill hon att jag ska göra "the tickly-thingy", bara EN GÅNG, innan jag går. Den här proceduren går ut på att jag sätter händerna i hennes armhålor, låtsas att dom sitter fast och kittlar henne tills hon kiknar, då jag _äntligen_ får loss dem. Sen frågar jag henne om hon vill ha en "cocoon" innan jag går. Beroende på om hon vill ha en Vivi-cocoon eller India-cocoon, så viker jag in henne i täcket på ett speciellt sätt. Sen går jag till mitt rum. Fem minuter senare knackar det på dörren. Det är Violetta som är rädd och vill att jag ska göra "the dragon-thingy". Den här gången går det ut på att jag ställer mig i dörren, blåser lite i händerna, slår ut armarna långsamt (men dramatiskt) och väser "WAAAAH... All you dragons go away! WAAAAH..." Det här upprepar jag ett par gånger, tills jag säger "Goodnight" och lämnar rummet en sista gång.

Vem sa att det är okomplicerat att vara barn?

Kickball - second attempt.

Igår var det dags för min andra kickball-match. Möttes av ett helt gäng i gröna tröjor, som skrek: "SWEDEEEN" och som fortsatte med att berätta att jag sen förra matchen (på grund av missförstånd i spelet) blivit ett populärt samtalsämne på deras jobb. Alla hade berättat historier om "the Swede who had never played kickball before"... Ska få en ny lagtröja nästa vecka, för ingen känner vid mig som "Nilsson" längre.
Det verkade alltså inte göra så mycket att jag tagit vissa brännbollsregler för givet. Jag började iallafall få grepp om spelet, gjorde min första run och efter att ha vunnit mot "That's what she said", så körde vi vidare till en legfri bar med belgisk öl. Har lite saknat denna "team spirit".
En annan sak som är lite annorlunda från hemma, är hur många som är öppet gay här. Ungefär 50% av vårt lag är homosexuella. Till min förtjusning, då jag (av någon diffus anledning som jag inte satt fingret på än,) alltid längtat efter att ha en bögkompis. Nu har jag tre. Plus att jag träffade en kille som var väldigt fotointresserad och som lovade att ta mig ut på photoshoot nån dag.
You gotta love America.

Nio dagar till nästa tripp.

Har officiellt fått min första varning inför nästa veckas New York-resa. Jag ska nästa fredag flyga till JFK med flickorna, för att sedan ta taxi + the Jitney ut till lyxlivet i The Hamptons. Min värdmamma hade för någon dag sen ett "snack" med mig, som gick ut på att få mig att förvänta så lite som möjligt från den här resan. Vi ska till Nerolis väninna, hennes flickvän och deras adopterade (antar jag) 12-åriga son. Stämningen i huset beskrevs som "very tense", med dramatik som en konstant. Efter lite egen research så fick jag reda på att huset värderas till $12 miljoner (och ändå ska jag dela rum med flickorna)... Jag ska alltså hålla mig i bakgrunden, försöka hålla barnen i öronen så att dom inte stör de vuxna och iaktta hela skådespeleriet som om det vore ett avsnitt av MTV Cribs.


Oh, what a night.

Fick en stark euforisk känsla, när jag såg att någon placerat utemöbler på min balkong. Här spenderar jag numera mina sommarkvällar, tillsammans med min bok och en flackande blick på lekande silhuetter, fram tills mörkret åter finner sig.

Det är röda vita rosen, syrén och solkyssta kinder i luften.

The land of the free and the home of the brave

Tror att en av de största skillnaderna mellan Sverige och USA är extremiteten som råder här. Inte bara det givna, att omgivningen (såsom byggnader, människor och bilar), lite alldagligt räknas som "större". Utan människorna i allmänhet, amerikaner i allmänhet, känns mycket mer drivande och brinnande än vi svenskar. Det är lätt att snabbt placera personer i fack. Och då menar jag inte att, som hemma, skilja på killarna som har syrrans gummisnoddar runt vristerna och farsans Dax-vax i håret, med Procivitas-stekarna som har ett eget "VIP-bås" på Öja krog. Hemma känns det ändå som att alla är lite av samma skrot och korn. Hemma försöker man sätta en prägel på sig själv, genom att välja Monki istället för MQ. I USA är det ofta istället åsikter som skiljer människor från människor. Har träffat djupt troende muslimer, ännu djupare hängivna katoliker, zigenare, hippies, konservativa... Ofta så inkluderar de till och med sin "stämpel" i sin presentation. Exempelvis träffade jag igår en man, som konkret presenterade sig som: "Morgan; a gypsy-bachelor since 10 years", följt av en fem-minuters monolog om varför han valt att leva som han gör. Träffar sällan någon som delar mina tankar, men tycker fortfarande att det är mycket intressant att försöka förstå hur andra människor resonerar. Särskilt när dom tror så starkt på något. Faktum är att jag hellre håller en diskussion med en muslim, än med en trasig gammal svenne som vänder kappan efter vinden och helst inte har någon åsikt om någonting alls.

United States is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.

Länge leve inlandsklimat.

Börjar känna mig bekväm med Minnesota-vädret.
Kl 19.00:
Det blir kvällsdopp efter jobb ikväll.

Från Mpls till Edinburgh

Ni som känner mig, vet också att jag inte brukar ha turen (eller skickligheten) på min sida, när jag reser. Skottlandsresan var inget undantag.

Dagen innan avresa, så läste jag på DN.se att luftrummet i Irland hade stängt. Och att stoppet antagligen bara skulle vara i någon dag, då askan var på väg österut. Mot Skottland. Samma dag som avresa, så var det skotska luftrummet fortfarande öppet (förutom på några öar längst i norr), men flygplatserna rekommenderade resenärer till och från Skottland att kontakta sina flygbolag. Ringde Delta, som inte visste någonting och som ändå sa med en betryggande och lite mammig röst: "I think you'll get there, ma'am." Inte riktigt lika övertygad som kvinnan på telefon, åkte jag iallafall till MSP airport för att ta första planet mot Amsterdam.
Gick upp tidig morgon/sen natt, med förhoppning om att kunna somna på planet och slippa den värsta jetlaggen. Men nervositet blandat med excitement höll mig vaken och jag fastnade framför diverse patienser och filmer. Hela tiden med en vag tanke i bakhuvudet om vad jag skulle göra om jag kom till Amsterdam och ett inställt flyg.
Men plötsligt, efter nio timmar, så kom jag fram! Och där fanns inget inställt flyg! Tvärtom så var det "on time"! Boardade snabbt och satte mig på planet, för att pusta ut för första gången och tänka att "nu kommer jag iallafall fram". Tills piloten kommer ut i gången och deklarerar att: "Glasgow is closed. A couple of more airports in Scotland is closed. The ash cloud is entering Edinburgh from west, so we're gonna try to land on the airport from the east side. If we can not do that, we're gonna go to Aberdeen instead. This information, whether we will be able to land in Edinburgh or not, will not be known until circa five minutes before landing."
Att ett par herrar bestämde sig för att inte chansa och istället lämnade planet igen, bidrog inte direkt till den goda stämningen. (Och nej, det blev ingen sömn heller på det planet.) Men fem minuter innan landning, så fastslog piloten att vi skulle kunna landa som planerat. Andra gången jag pustade ut.
Tills! Jag lämnar planet och hör någon på telefon säga, att om anländande plan inte är i luften inom 45 minuter, så skulle dom inte få landa på flygplatsen, då den var på väg att stänga ner. Eftersom jag inte planerat att spendera mina semesterdagar ensam och eftersom planet jag väntade på från Oslo skulle lyfta inom närmsta timmen, så gick pulsen upp igen. Gick fort och kollade på skärmen för arrivals och läser:
"Cancelled
Cancelled
Cancelled
Cancelled
Cancelled
Cancelled"
Och under alla inställda flyg så läser jag "Oslo". Inget mer. Ingenting om att planet väntas komma eller om det också blivit inställt. Eller om det åker till Aberdeen istället.
Efter ett par timmar vankande av och an, så landade Oslo-flyget som planerat och var därmed det sista flyget att landa innan Edinburgh flygplats stängde ner. Ok, jag antar att turen faktiskt var på min sida den här gången.

Skottland i bilder


Nytändning.

Om det är för att jag åker till Skottland imorgon, för en hel veckas semester på höglandet. Eller om det är för att min lärare, som jag ser väldigt mycket upp till, sa att han älskade mitt arbete och gav mig ett A i Digital Photo I. Om det är för att det är maj månad och för att jag ser fram emot alla månader som kommer därefter.
Idag är jag nykär i livet. Hela dagen har varit ett enda stort pirr i magen. Jag älskar dig, världen.

Två dagar till välbehövd break.

Håller på att bli galen på den här familjen. Jag förstår först och främst inte hur man som frilansande, knappt sysselsatt moder, kan ha två fulltime nannies. Av vilken anledning skaffar man barn, när det är så tydligt att man inte vill umgås med dem? Igår skulle jag köra India till en födelsedagskalas och frågade min värdmamma om de var hemmavid, så att Violetta slapp åka bil i en timme fram och tillbaka. "Well, sure! We can let her decide what she wants to do! Vivi, what do you want to do? Do you wanna go with me and dada to buy some wine for the party? It's gonna be really, really boring! Or do you wanna go with Sara?"

Antagligen kom de till av samma anledning, som varför de skiftar religion beroende på umgänge. "Det ser bra ut."
En annan sak som börjar göra mig mer och mer irriterad, är faktum att min värdmamma ger mig regler, som jag följer strikt. Om hon säger att barnen ska vara i säng halv 8, så är de i säng halv 8. Men så fort jag har lämnat, så springer de till mamma och frågar om de inte kan få stanna uppe lite till. "Okay, but just thirty minutes of reading in the sofa!" Vilket betyder att min arbetsdag förlängs med en halvtimme - för när India frågar mig om inte hennes mamma kan lägga henne ikväll, så sticker Neroli snabbt in med: "No, actually I'm reeeally tired, so I'm gonna let Sara do it tonight." Ikväll? För omväxlings skull menar du?
30 minuter går; jag säger åt barnen åter igen att det är läggdags. Varpå de går till mamma och får extra tio minuter. "But ONLY these ten minutes, then it's STRAIGHT to bed!" Femton minuter senare: "No! This is NOT acceptable. I said it's bedtime. This is not an acceptable behavior. I'm about to take your reading away. I'm about to. I'm about to... This it not acceptable." Vid tidpunkten då den här monologen drar igång, då brukar jag lägga ner och börja dona med mitt eget. Hon sätter upp regler. Jag följer dom. Jag blir the bad guy, för att hon ger efter.
India brukar säga: "My mom is such a softy." Jag säger bara att, den da'n... Den da'n då mina egna barn kallar mig för en "softy"... Den dagen kommer aldrig att komma.

RSS 2.0